A Sala-ügy jogi kérdései

 

Az eredeti cikk a Sportsmarketing oldalán tekinthető meg:
http://sportsmarketing.hu/2019/02/11/a-sala-ugy-jogi-kerdesei/

 

Milyen kötelezettségei vannak egy futballklubnak egy eladott, de a vevőhöz meg nem érkezett játékos esetében? A sportsajtó ezt a kérdést latolgatja hetek óta. Ismeretes, hogy az argentin Emiliano Sala a Nantes-tól a Cardiff City-hez igazolt. Amikor Franciaországból Wales-be tartott, akkor a La Manche-csatornába zuhant. Hatalmas tragédia. A szerződést azonban mind az eladó, mind a vevő aláírta. Emiatt a Nantes hivatalos levélben figyelmeztette a walesi partnert, hogy a fizetési kötelezettsége napokon belül fennáll. Akkor is, ha a futballista nem érkezett meg az első edzésre… A múlt héten adtunk rövid szakvéleményt a Nemzeti Sportnak, amikor annak során felmerültek az ügy elvarratlan, sőt, érthetetlen szálai is. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Először is kezdjük a legfontosabbal: egy szerződésben meg kell jelölni a teljesítés időpontját. Ha házat veszünk, akkor a kulcs átadásával „kerülünk birtokba”, azaz innentől viseljük a kárveszélyt [vagyis a mi problémánk, ha ezután leég a ház], és mi rendelkezünk a hasznaival is [vagyis egy kiadott ingatlan albérleti díja innentől illet bennünket]. Ha ez a teljesítési időpont a Nantes és a Cardiff City szerződésében nem szerepel, az egy orbitális ügyvédi műhiba. Ha szerepel, akkor furcsa, hogy miért nem beszél a Nantes egyértelműbben erről. Ha ezt pontosan rögzítette a szerződés, akkor nem lenne lehetősége ködösíteni a Cardiffnak.

Folytassuk a második legfontosabbal. Számunkra elképzelhetetlen, hogy a játékost nem védte biztosítás. Valóban, egy első osztályú szigetországbeli csapatnál ezt nem is gondolhatjuk komolyan. Ennek ellenére gyanús, hogy miért nem beszél senki a biztosítási szerződésről. Ha volt biztosítás, akkor a Nantes a biztosítónál is kapirgálhatna.

Csakhogy az időközben hírekben azt is felvetették, hogy a biztosítási szerződésben kizárásképpen szerepelt, hogy Sala (magán?) repülőre üljön. Ez szintén viszonylag hihetetlen, mivel egy 28 éves világsztár esetében mire számított a biztosító, hogy tevegel a csatornáig, ott pedig átúszik, onnan pedig stoppol Walesig?


Vonjuk le a következtetéseket (kicsit talán spekulációkat): nem volt biztosítása Salának. Engedje meg az olvasó, hogy ezt továbbiakban is elképzelhetetlenként aposztrofáljuk. Volt biztosítása, de akkor nem egyértelmű a két klub hozzáállása. Vállt vállnak vetve mondhatnák, hogy baleset volt, Sala elhunyt, tehát – mivel erre való a biztosítás, így – a biztosító szíveskedjék fizetni. Lehetőleg gyorsan, és problémamentesen. Alapvetően mindkét csapatnak ez volna az érdeke, hiszen a Nantes hamarabb a pénzéhez jut, a Cardiffnak pedig nem lenne fizetési kötelezettsége. Mégsem ez történik.

Zavaros tehát az ügy, minden jogi vonatkozásában. Sajnos Emilio Salát soha többet nem látjuk a pályán. Hiányozni fog.

Névtelen 1 2

Kapcsolat

1134 Budapest, Róbert Károly körút 41.
iroda@simor.hu
+36 1 320 9335

Kövessen minket Facebookon is!