A gól szerepe


Az eredeti cikk a Sportsmarketing oldalán tekinthető meg:
http://sportsmarketing.hu/2018/11/13/a-gol-szerepe/

Megszoktuk a Forma 1-ben, hogy a szezon vége felé a következő évi szerződésektől (is) hangos a rajtrács. Lesz változás bőven: Kimi Räikkönen útilaput kapott a Ferraritól, és átkerül a Sauberhez. Danyiil Kvjat harmadszor is esélyt kap a Red Bulltól. A Ferrari jogosult egy pilótát jelölni az előbb említett Alfa Romeo Sauberhez, amit meg is tettek: Giovinazzi lesz az új pilóta. Daniel Ricciardo sem marad a Red Bullnál, hanem átkerül a gyári Renault csapathoz. Talán levezetni, talán a csapatot feljavítani, talán beleszólni a nagyok küzdelmébe. Ez majd elválik. Összességében ezek a legfelkapottabb hírek. A Scuderia Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost az Orosz Nagydíj hétvégéjén – Kvjat jövő évi szerepeltetésével kapcsolatosan – az alábbiakat mondta az egyik nyilatkozatában: „…Ez persze attól is függ, hogy milyen szerződésük van. Ha nincsenek szerződésben a Red Bullal, akkor nem hívjuk őket.

A napokban jelent meg Tóth Ádám publicisztikája a Nemzeti Sportban „Csörög a telefon” címmel. Az újságíró a Bayern München tündöklését és bukdácsoló jelenét veszi górcső alá. Vegyük a cikknek sportjogi vonatkozásait!

A bajorok felívelése döntő részben Uli Hoeneß elnök ötletének és kitartó munkájának következménye. A világ- és Európa-bajnok labdarúgó felismerte, hogy egy modern kori csapathoz több kell, mint ügyes játékosok – írja a cikk. Jegyeladások racionalizálására, televíziós szerződésekre, fanshopokra is szükség van, illetve megkerülhetetlen az adójogilag és szakmailag is kikezdhetetlen cégstruktúra. Ahogy az a cikkből is kitűnik: a Bayern München egyesületi felépítése a klubelnök mellett sportigazgató is működik [jelenleg a bajnokok ligája győztes Hasan Salihamidzic], akik ernyőként óvják a vezetőedző mellett működő stábot. Hogy Niko Kovac vezetőedzőnek ne legyen oka az anyagiak miatt aggódni, arra van a Bayernt működtető gazdasági társaság.

Az ötlet(ek) jövőbe mutató(ak), de a sportjogban jártas modellezők könnyen áttekinthetik az alapigazságokra épülő rendszert. Ne legyen a vagyon és a tényleges munka egy jogi személyben [értsd: cégben, vagy egyesületben], hogy az egyik szakmai válsága ne hasson ki a másikra. Egy sportegyesület munkáját szeletekre kell bontani, amelyeket külön-külön kell működésre bírni. Ezért van szükség sportigazgatóra, vezetőedzőre – és még mi mindenre! – az elnöki feladatok mellett. Bár beszámolni kötelező, de az egységes torta csak a szeletek harmonikus és eredményes működése esetén lehet gusztusos.

Visszatérve az írásra Tóth Ádám mégis a vezetői válságot sugallja. Megemlíti Herr Hoeneß sokhónapos „állami pihentetését” az egyik német börtönben a közteherviselés laza értelmezése miatt. Külön ír arról, hogy a német vezetés legfőbb ellensége a sajtó, mert amíg másra lőnek, addig nem kell szembesülniük a saját hibáikkal – pláne nem kell orvosolniuk azokat. Mi következik ebből? Hogy bár igaz a felvezetésben említett sportjogi létigazolás, de a sport mégis több, mint egy átlagos termék.

A közgazdaságtan szigorú válaszokat ad gazdasági nehézségek orvoslására. Emelj árat, csökkents költséget, változtass minőséget, vagy mennyiséget, stb. A legtöbb terméknél ezek működnek is. A sportnál azonban össze kell illeszteni a gazdasági struktúrát az ember fizikai és lelki teljesítőképességének naponkénti megteremtésével [azért egy Bayern-Manchester meccsen csak gyorsabban kell futni, erősebben kell lökni és rúgni, valamint jobb lelki állapotban kell lenni a másiknál a győzelemhez], a szórakoztatással és a szponzori valamint marketingmunkával. Ez azért több ismeretlenes egyenlet.

A Bayern nehézségeit az okozza, hogy a túlzott gazdasági eredmények miatt a vezetők elvesztették a kiindulópontot: a dolgok alapja mégiscsak a futball. Azt pedig emberek játsszák, akik nem gépek [még ha néha azt is gondoljuk]. Rengeteg mindent ki lehet számolni, meg lehet tervezni, de a labdarúgás nemcsak egy gazdasági tevékenység, hanem egy játék is. Lehet, hogy egy termék, de speciális: több emberi tényezővel kell számolni benne, ami időnként a nyereség, vagy a hibrid struktúra rovására megy.

Valaki lehet úgy befektető, hogy nem tudja mi a les. De ha kikap a csapat a Dortmundtól, vagy a Barcelonáltól, akkor a müncheni óvárosban egy krigli mellett mindenki a tehetetlen vezetésen köszörüli a nyelvét. Ilyenkor pedig a sportjogász sem segíthet, legfeljebb készíthet egy-két skiccet a közelgő sajtó-helyreigazítási perhez, vagy becsületsértési eljáráshoz. Abból nem születik majd gól, viszont a futballt arra játsszák.

Névtelen 1 2

Kapcsolat

1134 Budapest, Róbert Károly körút 41.
iroda@simor.hu
+36 1 320 9335

Kövessen minket Facebookon is!